2. PowerPoint: Design

PowerPoint er et mye brukt verktøy i kurs og undervisningssammenheng, men visste du at hvordan du designer din presentasjon har mye å si for hva deltakerne får igjen av det som blir sagt?

Mange tenker gjerne at å fylle all informasjon inn i samme presentasjon gjør at du har dekket det meste av stoffet, men visste du at ofte fører dette til kognitiv overbelastning hos den lærende? Derfor viser forskning at det er noen grep du kan ta for å oppnå bedre læring hos deltakerne:

  • Minst mulig tekst og mer bilder
    • Hvorfor? Hjernen husker ofte bedre bilder enn tekst og knytter det du snakker om til bildet, noe som vil forsterke budskapet.
  • Må man ha tekst, bruk korte setninger, ikke stikkord.
    • Hvorfor? Har man lange setninger vil gjerne deltakerne bli mer opptatt av å skrive ned teksten enn å høre på hva du faktisk sier. Lag gjerne en Power Point med mer tekst som kan deles ut til deltakerne i ettertid, men når du holder presentasjonen ha minst mulig tekst. I stikkordsform kan det også bli litt uoversiktlig hva budskapet er. 
  • Spre presentasjonen utover flere slides.
    • Hvorfor? Fokuser gjerne på ett poeng om gangen. Må du ha laserpeker har du for mye informasjon på sliden. En slide bør ikke inneholde mer enn sju "biter" med informasjon, da hjernen ikke klarer å oppfatte flere budskaper på kort tid.
  • Ha med interaktivitet underveis.
    • Benytt gjerne noen pedagogiske metoder eller verktøy som Kahoot eller Mentimeter for å aktivisere deltakerne underveis. Dette for å aktivisere deltakerne slik at de føler at de er aktive deltakere i sin egen læringsprosess, noe som igjen vil føre til bedre læringseffekt.


Design av PowerPoint: Hvordan lage en attraktiv PowerPoint?

I denne videoen får du noen tips til hvordan du kan lage din PowerPoint mer attraktiv basert på visse prinsipper for design. 

Videoen varer ca. 15 minutter.




Animasjon i PowerPoint: For nybegynnere
I denne videoen får du en innføring i hvordan du kan på en enkel måte designe din PowerPoint og legge på animasjoner.
Denne videoen varer ca. 5 minutter.


Animasjon i PowerPoint: Viderekommende
I denne videoen får du en innføring i å lage en animert PowerPoint som vil gi deltakerne en pekepinn på hvor du er i prosessen, samtidig som det visuelt sett er attraktivt for den som skal delta.
Videoen varer i ca. 10 minutter.


Vil du bli en ekspert på PowerPoint? Da anbefaler vi deg å ta en titt på denne YouTube-kanalen kalt PowerPoint School.

Skal du lage en video-presentasjon i PowerPoint? Les mer om video i PowerPoint her:

PowerPoint-video