Våte plagg og bandasjer

Våte plagg


Klesplagg av viskose brukes som fuktighetsbehandling mot tørr og kløende eksemhud. Det er et tillegg til annen nødvendig behandling som bad, kortisonsmøring og smøring med fuktighetskrem.

Plaggene virker avkjølende, mykgjørende og har lindrende effekt, spesielt på nattkløe og finnes i alle barnestørrelser opp til 14 år: skjorter, strømpebukser, sokker (kun one size) og hansker.
Hanskene finnes også i voksenstørrelser.

Bruk rikelige mengder fuktighetskrem på huden som skal behandles. Det anbefales en krem med maximum 30% fett, men fetere krem kan også brukes. Her må man prøve seg frem da det er individuelt hva som tåles best.

Fukt plagget i passe varmt vann fra springen. Vri av overflødig vann. Kle på i godt oppvarmet rom. Eventuelt kan man fukte deler av plagget med spruteflaske etter påkledning.

Dernest trenger man et lag tørre klær oppå, for eksempel nattdrakt av bomull. Fuktige plagg blir fort avkjølt. Barn bør derfor legge seg rett etter påkledning.

Spebarn kan behandle over- og underkropp vekselvis annenhver natt for å minske nedkjøling.
Som alternativ kan man bruke plaggene tørre, men den fuktgivende virkningen blir ikke like god.

Hvis stoffet sitter fast i sår hud (om morgenen), kan det løsnes med dusj eller karbad.

VåtbandasjerVi måler opp og kler på våtbandasjer: overkroppArmer: 2 ulike metoderBen: 2 ulike metoderSammenbinding av delene

Våtbandasjebehandling (wet wrap) = våt innpakning med fukta tubegas.

Wet-wrap er en tilleggsbehandling sammen med annen nødvendig behandling som bad, kortisonsmøring og smøring med fuktighetskrem. Våtbandasjen virker avkjølende og har en mykgjørende effekt på huden. Erfaringsmessig har det vist seg at behandlingen har en lindrende effekt på nattkløe.

  • Tubegaz som finnes i alle størrelser for alle kroppsdeler- fuktes i varmt vann og tres over krembehandlet hud for deretter å dekkes med tørr tubegaz.
  • Våtbandasjen bør ikke brukes på åpne/væskende sår med fare for at det kan bli for tett og at bandasjen kan sette seg fast.
  • Det skal brukes rikelig med fuktighetskrem når en bruker våtbandasje, men ikke krem med for høyt fettinnhold - maks 30 %. For høyt fettinnhold i kremen kan bli for ”tett” og gi ”nupper” – kviser i huden. Spør på apoteket.
  • Det finnes også ferdige klesplagg - Tubifast Garments - i ulike størrelser. Disse brukes som bandasjene, dvs. vått plagg innerst og et tørt utenpå.

Bruk av våtbandasje


Rommet må være godt temperert når våtbandasjen legges på.

  • Fukt halve Tubifastlengden i kroppstemperert vann, vri av overflødig vann. Trekk den fuktige tubegazlengden på de områdene som barnet klør (armer, ben, kropp). Trekk så den tørre delen over. Legg det ytterste, tørre laget ca 3 cm utover kanten på det våte laget for å unngå trykk i kantene.
  • For å binde de forskjellige Tubifastdelene sammen som en dress, klippes to små hull i hver bandasjedel og knyttes sammen med bendelbånd. Det er rimeligst å kjøpe bendelbånd i metervare og klippe opp i ønskede lengder.
  • Klipp hull for tommel, evt alle fingrene gjennom begge lag. Sørg for at hullene er store nok. Armlengder kan lages med ”vott” og fotlengder med ”sokk”. Barnet bør bruke pyjamas utenpå tubegazen for ikke å bli kald mens det sover. Etter noen timer kontrolleres fuktigheten på det innerste Tubifastlaget ved å dra ned det ytterste laget. Skulle bandasjen føles for tørr fuktes denne med en spruteflaske.
  • Om morgenen taes våtbandasjen av. Er den tørr og sitter fast i huden dusjes den med kroppstemperert vann før den taes av.
  • Metoden kan også brukes for hode/ansikt. Her knytes Tubifastlengden i en knute oppå hodet. Klipp hull for øyne/munn og evt nese. Hode/ansiktsbandasje brukes bare noen få timer per dag, da effekten er raskere. Bruk aldri hode/ansiktsbandasjer til små barn mens de sover.

Når en har fått tilpasset et ”passende sett”-Tubifast- anbefales det å klippe opp flere, slik at en til enhver tid har rene “sett” å skifte med!

Våtbandasjen kan vaskes og brukes mange ganger. Kan vaskes på 60 grader. Tubifast skal ikke brukes om igjen (uten at det har blitt vasket først) når det er brukt kortisonkremer. Våtbandasjen kastes etter bruk ved infeksjoner i huden.

Tubifast bandasje kan bestilles fra Ecomed helseprodukter.