Utredning og behandling av bekkenbunnsdysfunksjoner
Emneoversikt
-
Kursbeskrivelse
Dette kurset vil gi deg kunnskap om tverrfaglig og systematisk tilnærming til dysfunksjoner i bekkenbunnen med fokus på vannlatningsfunksjon, avføringsfunksjon, seksualfunksjon og smerter. Du vil få kunnskap om utredning gjennom anamnese og bruk av scoringsverktøy. Deretter blir undersøkelser innen de ulike fagområder beskrevet. Behandlingskapitlene i kurset gir deg en innføring i konservativ behandling og en oversikt over kirurgiske behandlingsmetoder.
Kurset er bygd opp i fire hovedkapitler og det anbefales at du følger kursets kronologiske oppbygging for å få en systematisk fremstilling av utredning og behandlingsforløp.
Målgruppe
Kursets målgruppe er fastleger, leger i sykehus, fysioterapeuter, sykepleiere og annet helsepersonell som møter, utreder eller behandler pasienter med bekkenbunnsdysfunksjoner.
Gjennomføring
Dette er et nettbasert kurs og krever egen pålogging.
Det er beregnet en tidsbruk på cirka 5 klokketimer for å gjennomføre alle kapitlene. I kapitlene vil du også finne knapper med tekstinformasjon hvor du selv avgjør tid til fordypning. Du kan velge å gjennomføre ett eller flere av kapitlene. Ved å gjennomføre alle kapitlene vil du få kursbevis.
Kurset er best egnet på PC.
Godkjenninger
Legeforeningen:
Allmennmedisin: 5 valgfrie kurspoeng til videre- og etterutdanningen.
Urologi: 5 kurspoeng som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.
Gastroenterologisk kirurgi: 5 kurspoeng som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.
Fødselshjelp og kvinnesykdommer: 5 kurspoeng som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.
Nevrologi: 5 kurspoeng som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.Fagforbundet:
Kurset godkjennes som tellende i program for klinisk fagstige med 5 timer for sykepleier, helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider, fysioterapeuter, leger og øvrige relevante helsepersonellgrupper. Kurset godkjennes innenfor det området kurset er relevant for.
Norsk sykepleierforbund:
Kurset er godkjent med 5 timer. Dette kan brukes i henhold til kurstimekravet i NSFs godkjenningsordningen klinisk spesialist i sykepleie/ spesialsykepleie.
Kursansvarlig
Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (NKIB)
Kontaktinformasjon: nkib@unn.no
Innledning
Introduksjon til kurset
Kapittel 1
Anatomi, funksjon og dysfunksjon
Kapittel 2
Kartlegging og undersøkelser av bekken-funksjoner
Kapittel 3
Konservativ behandling
Kapittel 4
Kirurgisk behandling
-
Kursevaluering Feedback
-