Virkemidler for deltagelse
Mellommenneskelige aktiviteter og relasjoner
For mange mennesker er deltakelse i frivillige lag og organisasjoner en viktig del av fritiden, noe det også er for mennesker med utviklingshemming. Det finnes etter hvert mange eksempler på deltakelse i idrett, kunst- og kultur. Her er eksempler på teater-, idretts- og kunstaktiviteter hvor mennesker med utviklingshemming er deltakere.
Sammendrag
Ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen spilles Peer Gynt utendørs hvert år. Peer for alle var en sommerfestival samme sted i 2011, hvor til sammen 200 skuespillere og musikere med og uten funksjonshemminger fra inn og utland spiller Henrik Ibsens Peer Gynt.
Stykket starter ved at noen skuespillere kommer roende inn på bredden av vannet og løper opp på land med flagg.
Scenen mellom Peer og Mor Åse som begynner med Peer du lyver, og ender med at Per setter Åse på stabburtaket.
Brylluppet på Hegstad, hvor Peer rapper og røver bruden Ingrid. Så en scene etter bruderovet mellom Ingrid og Peer. Skuespillerne er danske.
Så et danse- og musikknummer - Slott over Slott.
Peer møter den Grønkledte. De mener begge de passer sammen og de rir inn i Dovregubbens hall, hvor det viser seg at den Grønkledte er Dovregubbens datter og at Peer er lurt.
Peer møter Bøygen. Per kommer seg fri fra Bøygen, han kommer igjennom. Fordi det sto kvinner bak ham som gjorde ham for sterk.
Peer og Solveig i skogen. Peer er fredløs. Han forlater Solveig.
Mor Åses død. Peer kommer tilbake til sin mor som ligger for døden.
I akt 2 forteller noen fortellere om at Peer er dradd utenlands. Til Marocco. Peer har blitt rik forretningsmann og har reist fra sorg og ensomhet for å glemme.
Ute i ørkenen blir Peer kalt profet av noen nomader. Han møter Anitra som danser for ham og dyrker ham som profet. Han har makt.
I Norge sitter Solveig å synger Solveigs sang. Hun venter på Peer.
I Egypt kommer Peer til et dårhus og blir utnevnt som keiser.
Peer på et skip på vei mot norskekysten. Peer møter en fremmed medpassasjer, og skipet forliser. Peer kjemper med skipskokken om plass på et vrakgods.
Peer kommer hjem som gammel mann. Han treffer etterhvert Knappestøperen. Peer. må gå i møte med det han har gjort gjennom livet. Hvor han har vært seg selv. Peer synger en sang om hva det er å være seg selv.
I sluttscenen kalles Peer av Knappestøperen til sin grav. Peer stritter imot, prøver å unngå at han skal smeltes om. Han prøver å finne noen som kan fortelle at han har seg selv. Svaret er - I Solveigs hjerte.
Sammendrag
I Stavanger idrettshall på onsdager er det faste dager for utviklingshemmede. En av onsdagene blir det lansert noe som heter SUPERLEKENE. Det er et idrettsarrangement for utviklingshemmede.
Superlekene finner sted i tre dager på sommeren. Folkepulsen står bak. Det er et samarbeid mellom Rogaland Fylkeskommune og Idrettsforbundet. De skal få opp pulsen i befolkningen. Superlekene er en del av dette samarbeidet.
Fylkesordfører Tom Tvedt vil at Superlekene skal bli Rogalands OL, olympiske leker. Folk fra hele landet skal konkurrere, men mest viktig er vennskap og mosjon.
Kjartan Salvesen trener Superlaget, som er en viktig del av lekene. Han forteller at det startet for et år siden som en del av håndballen i Stavanger. Og nå er Superlaget det første og største laget for psykisk utviklingshemmede under 18 år i Norge.
Dette er for de under 18 år. De har ikke hatt noe tilbud tidligere. Og barna liker veldig godt å trene sammen med Kjartan på håndballbanen. Emily forteller at hun synes det er fantastisk gøy. Og hun forteller at hun kom til laget siden kjæresten hennes, Jacop også var på laget.
Superlaget er foreløpig det eneste tilbudet til unge utviklingshemmede. Men, fylkesordføreren håper på flere initiativ. Han håper at alle kommuner vil få sitt eget lag, og møtes i Superlekene hver sommer.
Eksempel på kunst laget av personer med utviklingshemming: Vinnere av SORs tegne- og malekonkurranse