Omsorgsidelogiske strømninger
Normalitet og normalisering
Det ideologiske grunnlaget for ansvarsreformen for utviklingshemmede var normalisering. Normalisering springer ut av begrepet normal. Men hva er det egentlig å være normal? Hvem er normale og hva slags kjennetegn er det som legges til grunn når vi skiller mellom normalitet og ikke-normalitet.
Leif Justers klassiske sketsj «Mot normalt» viser at normalitetsbegrepet lenge har skapt frustrasjon og forvirring.
Sammendrag
Mannen med briller og hatt, Leif Juster, har møtt opp i NRK for å snakke meterologen til rette fordi han står og sier «mot normalt». Eller, at noe er normalt. Hva mener han med det?
For eksempel værmeldingene. I dag er det falt 3 mm nedbør i Oslo siste døgn, siste 30 døgn er det falt 71 mm, mot normalt 62! Har det falt 71 mm nedbør så har det vel falt 71 mm nedbør!
Så da han kom opp på Meteorologisk institutt så hadde de mange måleinstrumenter og duppedingser. Og det sto noen potter der. Og den dagen så lå det 71mm og skvalpet oppi en av de pottene, og ikke mot normalt noe som helst annet enn det som hadde ramlet ned.
Det er da unormale ting nok her i verden om den mannen ikke skal gjøre det verre enn det er. Med temperatur så er det på samme måten. I Oslo er det nå minus 3 grader, på Tryvannshøgda er det 4,2, mot normalt 6,3. Jeg vil vite hvor kaldt det er når jeg går ut om morgenen!
Det er jo 3 forskjellige meldinger på en gang. Og jeg bor i Oslo Hva fanken skal jeg på Tryvannshøgda å gjøre?
En gang var han på Røros. Og der var det kalt. Det var 36 kuldegrader der oppe. Og mens han var på Røros så slo han på værmeldingen. På Røros er det nå 36 kuldegrader, mot normalt 42. Her holder vi på å fryse ihjel i 36 kuldegrader, og så sier han at det normale burde vært 42! Mannen er morder. Hvem er sadist.
Han fikk ikke tak i den meterologen på Blindern. Men det var andre der som hadde statistiske meldinger. Og det er notoriske usannheter. For eksempel en statistisk melding fra Kvinneklinikken. I Oslo. I Januar måned ble det født 18 pikebarn og 20 guttebarn. Altså til sammen 38 barn. Mot normalt 32.
Han ble så sint at han gikk opp på kvinneklinikken med en gang. Og han sa til en lege der, la meg få se på januarungene dine med en gang! Og han la alle ungene på en fjel foran ham. Der lå det 38 barn. Men det normale skulle vært 32. Var det 6 unormale unger der da?! Eller, det var 6 unger som var der som ikke skulle vært der!
Han hadde statistisk melding fra brannvesenet. I 1962 så brant det 402 branner i Oslo, mot normalt 408. Så da manglet det 6 branner da, hva? Skal vi tenne på 6 branner for at den mannen skal få det normalt?
I litteraturen skilles det ofte mellom tre betydninger av normalitet:
- Medisinsk normalitet
- Statistisk normalitet
- Kulturell eller moralsk normalitet
Særlig de to siste betydningene av normalitet kan knyttes til normaliseringstenkningen.

Ser vi likevel først på en medisinsk normalitetsforståelse, så er den knyttet til klassisk medisinsk tenkning der kriteriet på normalitet er det sunne og friske, mens sykelighet oppfattes som avvikende eller unormalt. Det unormale ses her i motsetning til det optimale, det sunne, og det er et absolutt skille mellom normalitet og unormalitet. Interessen vil rettes mot sykdommen eller bæreren av sykdommen, det syke individet. Innen psykiatrien kan for eksempel en slik normalitetsforståelse knyttes til en behandlingsform som lobotomi, en behandler sykdommen gjennom en operasjon, men også innenfor deler av rusomsorgen betraktes rusproblemer som sykdom.
Den statistiske normaliteten refererer til det gjennomsnittlige, det vanlige. Den såkalte «Gauss-kurven», eller normalfordelingskurven, som brukes for å vise fordelingen av bestemte egenskaper som høyde, vekt og intelligens er et typisk eksempel på statistisk normalitet. Et annet eksempel er målingen av gjennomsnittstemperatur, som Juster opponerte så kraftig imot i sketsjen «Mot normalt». Innenfor normalfordelingen vil det mest normale befinne seg midt på kurven, mens om en beveger seg fra midten og ut mot sidene, blir det observerte fenomenet mer og mer unormalt eller avvikende.