Basiskunnskaper

Fuktighetskrem og hudpleie

Huden til atopikere stiller store krav til pleie og forebyggende tiltak. Pasienten må ta hensyn til dette hele tiden, også når eksemet er borte. Atopisk eksem er en kronisk tilstand og behandlingen vil ikke kurere eksemet, men bidra til å kontrollere symptomene.

Fuktighetskrem


Også i perioder uten synlig eksem er huden hos de aller fleste pasienter for tørr. Det viktigste eksemforebyggende tiltaket er regelmessig smøring med fuktighetskremer. Huden bør smøres minst to ganger daglig med en nøytral fuktighetskrem uten parfyme (gjelder symptomfrie perioder). Ved svært tørr hud kan smøring opptil annenhver time bli nødvendig. Generelt anbefales smøring med fuktighetskrem rett etter dusjing / bading. Oljebad kan være et godt supplement til fuktighetskrem, men kan ikke erstatte den. Bad og dusjoljer virker best i badekaret, men kan også brukes i dusjen.


Se Vera smøre fuktighetskrem:(Obs: Helsepersonnell som smører pasienter med sår hud bør bruke hansker.)

Kommentar


Valg av rett type fuktighetskrem er individuelt. Et ufravikelig krav er at preparatet skal være parfymefritt. En middels fet krem passer som regel for de fleste. Pasienten oppfordres til å smøre seg flere ganger i løpet av dagen. Dersom det er vanskelig å smøre huden på arbeidsplassen ("kan ikke jobbe med klissete hender") kan evt. en mindre fet krem brukes på dagen og en fet type om kvelden. Lotion og milk har for høyt vanninnhold (tørker ut huden!) og er uegnet. Hudlegen kan likevel i spesielle tilfeller anbefale en lotion, f.e. til ansiktet ved svært følsom hud. Mange pasienter har erfart at bytting mellom ulike fuktighetskremer med noen måneders mellomrom kan være gunstig.

Hudpleie


Generelt bør unødig belastning av huden unngås. Det gjelder spesielt:

  • Hyppig kontakt med vann og såper (Daglig dusjing er ikke gunstig).
  • Parfymerte hudpleiemidler og kosmetikkprodukter
  • Tettsittende trange klær
  • Kloring av huden

Ved kroppsvask anbefales lite såpe / sjampo. Disse bør være uparfymerte og ph nøytrale. Badeolje kan med fordel erstatte såpe da den har en rensende effekt. Det er spesielt viktig ved aktivt eksem. I behandlingsresistente tilfeller bør såpe unngås helt og erstattes av badeolje.

Kommentar


Sterk kløe gjør at pasienten klorer seg. Det fører til mekanisk skade av huden som i seg selv stimulerer til mer eksem og kløe. Man snakker om "kløesirkelen". Gjennom behandling med kortison og fuktighetskrem skal denne onde sirkelen brytes. Et viktig moment som ofte glemmes er at fingerneglene bør holdes korte for å skåne huden.

Hvordan finner man de rette produktene?


Hvordan skal pasienten velge ut de rette preparatene? Får man tak i disse på "supern"? Generelt må man si at merkingen av fuktighetskremer, såper og sjampoer kan være misvisende. Betegnelser som "allergitestet", "hudvennlig" eller "dermatologisk testet" gir overhodet ingen garanti for at middelet egner seg til følsom eksemhud. Man må selv kontrollere at det ikke er parfyme tilsatt. Det kan f.e. stå "uparfymert". Dersom det ikke står en slik merknad, er man nødt til å lese hele innholdsfortegnelsen på baksiden (det med liten skrift). Flere dagligvarebutikker har etter hvert fått egnede parfymefrie produkter, men apotekene har som regel et bredere utvalg. De dyre preparatene er ikke alltid best.